Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

DAMIEN HIRST - NEW RELIGION #2


Μακεδονικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη:

Στην είσοδο σε υποδέχεται ένα γλυπτό του Ζογγολόπουλου με ομπρέλες και νερό.Ο Damien Hirst είναι πολύ μεγάλος καλλιτέχνης,  μου αρέσει πολύ : μια αίθουσα του μουσείου λευκή που θύμιζε καθολική εκκλησία με το βωμό και την αγία τράπεζα, το άγιο πνεύμα φωτογραφία λευκού περιστεριού.

Ο Χριστός φωτογραφίες πτώματος με τα σημάδια στα χέρια στο πλευρό στο μέτωπο τα αίματα -σημάδια από το ακάνθινο στεφάνι. Η πιο θρησκευτική εικόνα που έχω δει . Σε κάνει να σκεφτείς την ανθρώπινη φύση του χριστού και να πονέσεις για το θείο δράμα και συχρόνως είναι η πιο εριστική, βέβηλη, εικονοκλαστική, αιρετική, ανατρεπτική προσέγγιση.

 Υπήρχε σχεδιαγραμματικός πίνακας με τίτλο the holy trinity, 33,3% άγιο πνεύμα, 33.3% υιός και 33,3 % πατήρ. 






Οι 12 απόστολοι είναι ένα χάπι ο καθένας. Οι τοιχογραφίες - αγιογραφίες με τα θρησκευτικά θέματα έχουν αντικατασταθεί με έναν πίνακα όπου εικονίζονται χάπια όλων των ειδών. Τα χάπια έχουν περίεργα ονόματα. Η ψυχή είναι μία πεταλούδα. Η παραμονή σε αυτό το λευκό μεταμοντέρνο παρεκκλήσι σε γεμίζει ενθουσιασμό για την ιδιοφυία του καλλιτέχνη και συγχρόνως τέτοια θανατίλα που θα σε έκανε να φύγεις τρέχοντας.



Μετά είδα κι άλλα έργα από τη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα . Πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα . Πολύ μου άρεσαν τα έργα του ΤΑΚΗ: Υπήρχαν ξύλινα ηχεία -πίνακες με μια χορδή κιθάρας και μία σιδερένια βελόνα που ακομπούσε στην χορδή και παραγόνταν ήχος. Υπήρχε ένα τεράστιο έλασμα και ένα πηνίο από πίσω του . Όταν χτύπαγες το έλασμα ακουγόνταν ήχος. Ο καλλιτέχνης το έχει ονομάσει γκονγκ. Υπήρχε ένα έργο του Λαζόγκα η Νίκη της Σαμοθράκης: ένα βάθρο με κάτι φτερά μαδημένα λευκά πουλιού, ένας αφαιρετικός πίνακας με το αδρό σχέδιο μιας νίκης φευγαλέας και από το ταβάνι επικρέμεται ένα ακατέργαστο κομμάτι πέτρας από έναν σιδερένιο ιμάντα.

Υπήρχαν κι άλλα έργα πολύ έξυπνα κι ένα χαζό όπου λεγόταν "τρεις κι ο κούκος" αποτελούμενο από ένα ξυπνητήρι με την ώρα σταματημένη τρεις και ένα μαγνητόφωνο με ηχογραφημένη κασέτα που αναπαρήγαγε τον ήχο ενός ρολογιού κούκου.

Tο απόλυτο φουτουριστικό έκθεμα, ένα αυτοκίνητο μάρκας VOLVO σπορ σε χρώμα μαύρο με πορτοκαλί και ασημί σχέδια . Το αυτοκίνητο ήταν μόνο του σε μια αίθουσα που θύμιζε έκθεση αυτοκινήτου. Επίσης έκθεση με τίτλο ORLANDO μιας νεαρής καλλιτέχνιδος Ράνιας Εμμανουηλίδου με πολύ καλά έργα που έβγαζαν κάτι το ανεπεξέργαστο και ωμό κατευθείαν από το ασυνείδητο.

Μου έκανε εντύπωση η υψηλής ποιότητας αισθητική των έργων. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο και σημαντικό μουσείο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου