Ο κλάδος Τέχνη και Ψυχιατρική της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη συλλογή Prinzhorn από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Ο Hans Prinzhorn (1886-1933), ιατρός και ιστορικός τέχνης παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της παραγκωνισµένης «τρελής» τέχνης, ενώ η αναγνώρισή της στον 20ό αιώνα διευρύνθηκε µε την Art Brut (Αγρια Τέχνη) κι άλλα ρεύµατα.
Με την άνοδο του εθνικοσοσιαλισµού, ο Πρίντσχορν διώχτηκε από τη θέση του, αλλά ευτυχώς είχε συνεχιστές και η οµώνυµη συλλογή, που συνεχώς εµπλουτίζεται, στεγάζεται σε µουσείο εντός της Ψυχιατρικής Κλινικής της Χαϊδελβέργης.
Η έκθεση υπενθυµίζει κάποια ολέθρια ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, όπως το πρόγραµµα ευθανασίας των ναζί εναντίον των ψυχικά ασθενών. Οι θάλαµοι αερίων χρησιµοποιήθηκαν πριν ακόµα από το Ολοκαύτωµα στα ψυχιατρικά άσυλα.
Περίπου 70.000 ψυχικά ασθενείς δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων των διαφόρων ψυχιατρικών κλινικών σε Αυστρία και Γερμανία. Ειδικά γκρι λεωφορεία μετέφεραν τους ασθενείς σε χώρους που έμοιαζαν με ντους για να τους εξοντώσουν έπειτα με γκάζι. Ο θάνατός τους όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες ήταν επώδυνος, βασανιστικός και αργός ενώ οι ειδικοί υπάλληλοι που περισυνέλλεγαν τα πτώματα ήταν μονίμως μεθυσμένοι για να αντέχουν το μακάβριο έργο τους.Σημάδευαν όσα πτώματα είχαν χρυσά δόντια για να τους αφαιρεθούν έπειτα. Σε ειδικά κρεματόρια έκαιγαν τα πτώματα και έστελναν τη στάχτη στους συγγενείς με κάποια δικαιολογία ότι ο θάνατος ήταν φυσικός. Επίσης θανατώθηκαν 15.000 ανάπηρα παιδιά.
Τα έργα αυτά αποτελούν τόπο συνάντησης τόσο για την ιστορία, την τέχνη και την ψυχιατρική όσο και για την καταστροφική δύναμη της κοινωνίας, η οποία σε συνθήκες πολιτικής εκτροπής ανοίγει νέους Καιάδες για τα αδύναμα μέλη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου